donderdag 31 maart 2011

Slaappatroon beïnvloedt gewichtsverlies

Een goed slaappatroon kan je helpen gewicht te verliezen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. De wetenschappers ontdekten dat mensen die goed slapen en een laag stressniveau hebben eerder afvallen dan mensen die te weinig slapen en veel stress hebben. Ook te veel slapen bleek niet goed. Het beste resultaat behaalden de deelnemers die tussen de zes en acht uur sliepen.

woensdag 30 maart 2011

Onderzoek naar zwangerschap 12-jarige

Politie en Justitie doen onderzoek naar de zwangerschap van een 12-jarig meisje uit Groningen, dat vorige week beviel van een gezonde dochter. "Er is sprake van een strafbaar feit”, stelt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. “Seksueel contact met iemand onder de twaalf jaar is verboden." De 12-jarige moeder uit groep 8 van de basisschool beviel vorige week volstrekt onverwacht tijdens een schooluitje. Moeder en dochter liggen nog in het ziekenhuis en maken het goed.

Angst voor milieuramp Japan groeit

De angst dat de nucleaire crisis in Japan grote gevolgen zal hebben voor het milieu, is gisteren verder aangewakkerd. Voor het eerst werd hoogradioactief water gevonden buiten een van de reactorgebouwen. In bodemmonsters werd het zeer giftige zware metaal plutonium aangetroffen. In het zeewater bij Fukushima I werd maandag net uit de kust 1150 keer zo veel radioactief jodium131 gemeten als wettelijk is toegestaan. De radioactieve vervuiling in Japan reikt volgens de ASN, de Franse toezichthouder op nucleaire energie, verder dan de 'onveilige' straal van 30 kilometer rond de beschadigde kerncentrale.

maandag 28 maart 2011

Invalide man genezen in Lourdes

Een Franse invalide man is volgens de Rooms-Katholieke Kerk genezen tijdens een bezoek aan de Zuid-Franse bedevaartplaats Lourdes. Bisschop Emmanuel Delmas sprak maandag van een ''opmerkelijke genezing'' van de 56-jarige Serge François. François had al jaren een gedeeltelijk verlamd linkerbeen. Volgens de bisschop is de genezing ''een persoonlijk cadeau van God aan deze man''. Het is voor het eerst sinds 2006 dat iemand door de kerk als genezen wordt verklaard na een bezoek aan Lourdes.

zondag 27 maart 2011

Internationale Dag van het Theater

Theater is een film die je niet op pauze kunt zetten, niet mee naar huis kunt nemen en niet terug kunt spoelen als je iets niet begrijpt. Je moet er voor naar een theater, op bepaalde tijden. Het kost vaak veel meer geld en is vaak vooral voor de elite interessant. Toch is theater dusdanig belangrijk dat we ieder jaar op 27 maart Wereld Theater Dag vieren. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen meer naar het theater gaan en meer waardering krijgen voor deze oude vorm van entertainment die al door de oude Grieken en Romeinen beoefend werd en nu nog steeds niet onderdoet voor 3D-films.

Oranje zet Hongarije met gemak opzij

Het Nederlands elftal heeft gisteren het EK-kwalificatieduel met Hongarije met duidelijke cijfers gewonnen. Het werd in Boedapest 0-4. Zowel voor als na rust werd twee keer gescoord. Oranje ligt in groep E op koers om zich voor EURO 2012 te plaatsen. Oranje, koploper in groep E van het EK-kwalificatitietoernooi, vergrootte de kloof met nummer twee Hongarije tot zes punten. Het moet wel heel raar lopen als het verschil dinsdagavond na de return in de Arena geen negen punten bedraagt.

vrijdag 25 maart 2011

Ik hou van jou mijn Weerter land

Ik heb vandaag de hele dag in Weert gezeten om mijn ouders te helpen bij het leggen van een laminaatparket. In de middagpauze ben ik snel naar een kringloopwinkel gelopen en kocht daar deze langspeelplaat. De titel van de LP – 'ik hou van jou mijn Weerter land' – en de foto van de sloop van een historisch pand in de binnenstad lijken volkomen met elkaar in tegenspraak!

donderdag 24 maart 2011

U2 brengt geen fysieke singles meer uit

Het platenlabel van U2, The Killers, Elton John en Amy Macdonald kondigt aan geen fysieke singles meer te zullen uitbrengen, met uitzondering van “speciale gelegenheden”. Het label Mercury Records brengt enkel nog downloadsingles uit. De maatschappij leed verlies aan de productie van fysieke vinyl- en cd-singles.

woensdag 23 maart 2011

Eiffeltoren eventjes ontruimd

De Eiffeltoren is woensdagmiddag korte tijd ontruimd geweest nadat er een verdacht pakketje was gevonden. De politie had een telefoontje gekregen met de melding dat de toeristische attractie om 17:00 zou ontploffen. Het was dit jaar alweer de tweede keer dat de Eiffeltoren, een toeristentrekker van formaat, werd geëvacueerd in verband met een melding van een verdacht pakketje. Op 26 februari bleek het uiteindelijk ook te gaan om een loze melding.

maandag 21 maart 2011

Lente!

Vandaag begint om 00.21 uur de astronomische lente van 2011. De zon staat dan precies boven de evenaar. Die begindatum valt niet altijd op de 21e van de maand. De komende decennia begint de astronomische lente vrijwel ieder jaar op 20 maart. Eigenlijk ook dit jaar. Wanneer we rekenen in de internationaal gehanteerde UT (Universal Time) begint de lente in de late avond van zondag de 20e maart om 23.21 uur. Volgens de kloktijd, de Midden-Europese wintertijd is dat een uur later in de vroege ochtend van 21 maart.

De moeilijk leesbare titel van deze KLM reclamesingle is 'Springtime in Holland'.

zondag 20 maart 2011

Wereldverteldag

Op Wereldverteldag (World Storytelling Day) worden wereldwijd door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. De datum 20 maart is niet toevallig gekozen. Het is het begin van de lente en de herfst in respectievelijk het noordelijke en zuidelijke deel van de wereld. De hele wereld is op dezelfde dag met verhalen bezig, vertellend en luisterend. Wereldverteldag schenkt wereldwijd aandacht aan de kunst en het ambacht van de verhalenverteller.

zaterdag 19 maart 2011

Olieproductie Libië gekelderd

De olieproductie van Libië is sinds het uitbreken van de burgeroorlog bijna een maand geleden teruggevallen van 1,6 miljoen vaten per dag naar 400.000 vaten per dag. Libië blijft wel zijn overeenkomsten in de oliesector nakomen, verzekerde de minister van Olie. Hij riep daarbij westerse oliewerkers op om terug te keren, om te voorkomen dat de productie helemaal stil komt te liggen.

De Oilfield Trashband bestond uit offshore medewerkers van booreiland Penrod 80. Luister naar het lied 'It's like hell!'

vrijdag 18 maart 2011

De Boekenweek volgens Van Kooten en De Bie

Voor het vijfde jaar op rij maken Kees van Kooten en Wim de Bie een Boekenweek televisieprogramma. Uit hun beeldarchief selecteert het tweetal scènes, dialogen en quasidocumentaires die met het onderwerp van de Boekenweek te maken hebben. Omdat de Boekenweek dit jaar in het thema van de biografie staat, zullen Van Kooten & De Bie veel persoonlijke getuigenissen selecteren. Maar hun 'Koekkulloerum invité' bevat natuurlijk ook een keur aan legendarische typetjes. Vanavond om 23.15 uur op Nederland 2.

donderdag 17 maart 2011

Vijf miljoen na veiling nalatenschap Juliana

De veiling bij Sotheby's Amsterdam uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft meer dan vijf miljoen euro opgebracht. Dat is ruim boven de verwachte 1,5 miljoen euro. Alle 1535 'lots' zijn verkocht. Dat heeft het veilinghuis donderdagavond laten weten. De veiling, die vier dagen duurde, werd gehouden in opdracht van de executeurs van de vier erfgenamen van Juliana: koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina.

woensdag 16 maart 2011

Demonstratie tegen kernenergie

Ongeveer 175 mensen deden vandaag mee aan een stille tocht in Middelburg uit protest tegen kernenergie. Op de demonstratie zijn twee keer zoveel mensen afgekomen als verwacht, meldt een woordvoerder van een van de organisators van de tocht, comité Borssele II, Nee. Aanleiding voor de demonstratie zijn de problemen met de kerncentrale in Fukushima, na de aardbeving en tsunami in Japan. Het refrein van het lied op dit singletje werd in de jaren zeventig en tachtig vaak gezongen op demonstraties tegen kernenergie.

dinsdag 15 maart 2011

Alice Cooper in Hall of Fame

Alice Cooper is maandag opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Cooper accepteerde zijn plaats in de Hall of Fame met een gele boa constrictor om zijn nek. "We zijn altijd een hardrockband geweest", zei Cooper, die ook een shirt met nepbloedvlekken droeg. "We willen het iets anders aankleden."

maandag 14 maart 2011

Seksverslaving is nu officiële ziekte

Een seksverslaving is geen psychiatrische afwijking, maar een behandelbare ziekte. De organisatie van Amerikaanse psychiaters (APA) heeft na wetenschappelijk onderzoek vastgesteld dat een 'seksverslaving' geen inbeelding van de patiënt is. In de meeste landen wordt de aandoening nog niet als ziekte gezien, maar dit verandert snel. Behandeling voor een seksverslaving bestaat uit een zes wekende durende therapie, waarbij het probleem in acht tot negen uur per dag in groepsessies wordt aangepakt.

zondag 13 maart 2011

Sterfdag Herman & Diana Renz

Herman en Diana Renz, echte namen Herman van der Vegt en Diana Luycx, waren Nederlandse circusdirecteuren. Zij leidden tot hun dood samen het Circus Herman Renz, dat door Van der Vegts overgrootvader Arnold van der Vegt in 1911 was gestart. Herman en Diana Renz begonnen in 1991 met hun eerste tournee door Nederland. Op 13 maart 1996 kwamen Herman en Diana Renz niet opdagen. Robert Ronday, bedrijfsleider van het circus, trof de directieleden dood aan in hun nieuwe woontrailer. De oorzaak is koolmonoxidevergiftiging.

zaterdag 12 maart 2011

Aardbeving bedreigt Japanse autoleveringen

Japan is gisteren getroffen door een aardbeving van 8,9 op de schaal van Richter. Als gevolg van de beving ontstond een verwoestende tsunami. Naast veel gewonden, doden en een enorme schade wordt de levering van nieuwe auto's van Toyota, Nissan en andere Japanse autofabrikanten bedreigt. Autovoorraden zijn zwaar beschadigd en/of total loss. Toyota heeft de productie stilgelegd in twee assemblagefabrieken evenals twee locaties waar versnellingen, wielen en andere onderdelen worden gemaakt. Ook fabrikanten Nissan en Subaru hebben fabrieken in Japan stilgelegd.

vrijdag 11 maart 2011

Hogere rente bedreigt woningmarkt

De Nederlandse woningmarkt blijft kwetsbaar. Terwijl de economie tekenen van herstel laat zien, blijven de ontwikkelingen in de koophuizensector daar nog bij achter. De markt staat al van alle kanten onder druk en nu ook de rentetarieven van de hypotheken langzaam maar zeker weer aan het stijgen zijn, wordt de druk alleen maar weer groter. Met name voor starters worden koophuizen nog moeilijker te betalen.

donderdag 10 maart 2011

Conducteurs bang voor boze reizigers

Treinconducteurs verzuimen met regelmaat, uit angst voor boze reacties, reizigers in de trein te informeren over vertragingen. De NS scoren al jaren slecht op het criterium van de overheid ‘informatieverstrekking in de trein’. In het contract met de Spoorwegen staan onder meer normen voor de stiptheid en juistheid van informatie voor de reiziger.

Dit singletje is een instruktie voor conducteurs hoe ze klanten in de trein moeten aanspreken. Het plaatje komt uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, maar is dus nog altijd actueel. Hier kunt u luisteren hoe het plaatje klinkt.

woensdag 9 maart 2011

Aswoensdag: Haring happen

In streken waar het gangbaar is om Carnaval te vieren, wordt op Aswoensdag, de woensdag na Carnaval, vaak onder het genot van een (broodje) haring nog even teruggeblikt op het voorbije feest. Dit zogenoemde ‘Haring happen’ stamt uit de tijd dat tijdens de vasten geen vlees maar wel vis mocht worden gegeten.

dinsdag 8 maart 2011

Internationale Vrouwendag

De Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking van vrouwen die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking was het prille begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen vrouwendiscriminatie. In 1978 werd de Internationale Vrouwendag door de Verenigde Naties erkend.

maandag 7 maart 2011

Carnaval 2011 in volle gang!

Een belangrijk deel van carnaval zijn optochten met praalwagens die gemaakt zijn door carnavalsverenigingen. De vaak ludieke wagens hebben veelal een onderwerp uit het (lokale) nieuws. Ook carnavalsfeesten zijn een zeer belangrijk facet van dit feest. In cafés en kroegen vormen hier de belangrijkste ingrediënten het bier, de polonaise en de vrolijke carnavalsmuziek. Een minder bekende vorm is het carnavalsbal waarbij feestgangers aan lange tafels zitten. Op het podium vinden optredens plaats van dansmariekes en buutteredners of tonpraoters, een soort conferenciers.

zondag 6 maart 2011

Speciale smsdienst voor alcoholcontroles met carnaval

We weten allemaal: heb je een glaasje op, laat je dan rijden. Toch kun je tijdens carnaval via een speciale website op de hoogte blijven van alcoholcontroles in de buurt. De website Alcoholcontroles.net biedt de Brabantse feestvierders een 'carnavalsdienst' waarmee je een smsje ontvangt zodra er controles bij je in de buurt zijn. De dienst is onderverdeeld in de twee voornaamste carnavalsregio's: Brabant en Limburg.

zaterdag 5 maart 2011

Carnaval!

In delen van Nederland staat het dagelijkse leven de komende dagen weer even stil. Voornamelijk onder de rivieren geven mensen zich dan over aan de carnavalsgekte, het feest van verkleden, drinken en gek doen. Het carnaval begint officieel op zondag, maar op veel plekken barst het carnavalsfeest zaterdag en soms zelfs al vrijdag los. Het katholieke feest leidt officieel de vastentijd in, die woensdag van start gaat.

Benzineprijs op recordhoogte

Een liter euro ongelood kost vrijdag aan de pomp gemiddeld 1,697 euro. Daarmee kost een liter benzine meer dan ooit, zo meldde consumentencollectief UnitedConsumers donderdag.

donderdag 3 maart 2011

Studenten krijgen masturbatiedemonstratie

Studenten aan Northwestern University konden zich inschrijven voor een bijzonder extra college. De Amerikaanse universiteit heeft een naakte vrouw voor de klas gezet die een demonstratie gaf in masturberen. Zo'n 120 studenten 'Menselijke seksualiteit' hadden zich opgegeven voor het extra college. Zij zagen hoe de vrouw meerdere malen een hoogtepunt bereikte door middel van een elektronische seksmachine.

Provinciale Statenverkiezingen

Vandaag kunt u stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Provinciale Staten vormen de volksvertegenwoordiging op provinciaal niveau. De leden van de Provinciale Staten benoemen de leden van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie. Ook kiezen de leden van Provinciale Staten de leden van de Eerste Kamer.

dinsdag 1 maart 2011

Honderden thuishulpen bij start actie AbvaKabo

Zo'n 450 huishoudelijke hulpen van de Viva!Zorggroep hebben maandag in Haarlem een actiebijeenkomst van de AbvaKabo bezocht. De vakbond startte tijdens die bijeenkomst een handtekeningenactie tegen het dreigende ontslag van 650 medewerkers van de zorggroep. De bond adviseerde de thuishulpen niet in te gaan op het voorstel van hun werkgever om 20 procent loon in te leveren. Viva!Zorggroep zegt de medewerkers alleen in dienst te kunnen houden als ze loon inleveren. Anders dreigt collectief ontslag.